Road to MIE: Data Visual Storytelling

DePerfecteGrafiek was ook dit jaar aanwezig op MIE, het Marketing Insight Event. MIE bestaat dit jaar uit 2 delen, het online Road to MIE in de maanden mei en juni, gevolgd door de finale Best of MIE in september met de 13 beste sprekers. Het thema dit jaar: MIE’21 net even wat anders. Vanuit dePerfecteGrafiek vertelde ik over:

“10 Data Visual Storytelling tips om je online presentatie onvergetelijk te maken”. 

Dit was al weer mijn vierde deelname aan MIE. In alle eerdere deelnames haalde ik steeds de top 10 van sprekers (2e op MIE 2018, 8ste op MIE 2019 en wederom 2e op MIE 2020). Winst dit jaar zou MIE 2021 ook voor mij onvergetelijk maken!

Het verhaal

Zoals je weet, ben ik gepassioneerd over datavisualisatie én over presentaties. Vanwege het verplichte thuiswerken, moest ik mijn live trainingen stopzetten. Als alternatief bouwde ik een hoek van mijn zolder om tot een miniatuur thuisstudio en verhuisde ik mijn lessen naar online.

Om er voor te zorgen dat wat ik vertel in mijn online lessen ook onthouden wordt, zocht ik naar wat een grafiek of een presentatie onvergetelijk maakt. 10 tips daaruit voegde ik samen in een typisch “dePerfecteGrafiek” slidedeck en met behulp van OBS voegde ik ook mezelf toe aan het beeld.

Mijn doel was een unieke, energieke en inspirerende ervaring te bieden voor degenen aan de andere kant van mijn scherm. Om te laten zien dat online presentaties niet slechter hoeven te zijn dan live presentatie. Alleen net even wat anders , om het thema van MIE te citeren. Want online biedt andere kansen en mogelijkheden om er iets heel gaafs van te maken. 

Bekijk de video van de sessie zelf en ervaar hoe dat voor de deelnemers is geweest. 

WOW dat ziet er gaaf uit, in welke tools maak je dat?

In zowel de video hierboven als in de livesessie zijn twee dingen te zien. Dat wat je achter me ziet is echt alleen maar PowerPoint. Natuurlijk wel met een super visueel slidedeck zoals ik dat het liefste doe. Dat je mij ook in beeld ziet komt doordat ik OBS studio gebruik. Daarmee combineer ik de PowerPoint en mijn videosignaal tot 1 beeldsignaal, wat ik dan weer via mijn webcam verstuur. Meer daarover vertel ik hier.

Update: BEST of MIE en een extra tip

Eind juni werd bekend dat mijn sessie de beste was van ROAD to MIE met een score van 8,92. Daarmee won ik een plek op het live event: BEST of MIE. Ik zou Michiel niet zijn, als ik niet nog wat extra’s aan deze toch al gave presentatie zou toevoegen. Daarom presenteer ik op BEST of MIE:

“10 + 1 Data Visual Storytelling tips om je presentatie onvergetelijk te maken”. 

Na afloop van BEST of MIE heb ik besloten de belangrijkste slides uit de presentatie, voorzien van toelichting, online te zetten. Zodat iedereen hier voordeel uit kan halen. Zodat er voortaan nog mooiere presentaties gegeven gaan worden. Ik kijk nu al uit naar MIE 2022. Bekijk de slides hier:

10 + 1 Data Visual Storytelling tips om je presentatie onvergetelijk te maken