Camera en content samen in Teams

Het samenvoegen van camerabeeld en content in een scherm was tot voor kort alleen mogelijk via een omweg. Sinds ik in september online les ging geven, doe ik met behulp van OBS Studio. Gaaf, maar wel bewerkelijk, want je hebt een extra programma nodig. Vanaf nu hoeft dat niet meer, want sinds kort kan het in Microsoft Teams. In deze video hieronder leg ik je uit hoe je dat eenvoudig zelf kunt instellen. 

Huh, een GoPro

In de video zie je mijn GoPro in beeld staan. Die is niet nodig voor de combinatie camera en video, maar ik had hem nodig om jou te laten zien hoe dit werkt. Want, zodra ik via Teams de combinatie camera en content gebruik, wil OBS mijn beeld niet meer vastleggen. Omdat ik de instructievideo’s opneem met OBS had ik een uitdaging. Dus bedacht ik een list en zette mijn GoPro voor me. Die mijn beeldscherm filmt, terwijl ik de truck laat zien. Met als resultaat een dubbel gecaptured beeldscherm, zoals in de foto hieronder. Links de echte capture, rechts de live opname via de GoPro.

Waarom ik voor mijn eigen sessies toch OBS Studio blijf gebruiken

Hoewel dit mijn favoriete Teams feature is, zal ik het maar erg beperkt gaan toepassen. Voor het geven van online presentaties, is dit een hele grote sprong vooruit. Het brengt de menselijke factor weer terug. Toch schiet het voor mij nog tekort op een aantal punten.

Daarom zal ik voorlopig nog OBS blijven gebruiken voor mijn online lessen. OBS Studio past de techniek van het greenscreen verwijderen veel beter toe dan Teams en kan nog veel meer. Zo kan ik in OBS bijvoorbeeld zelf bepalen waar ik in mijn scherm wil zitten, dus niet alleen rechts onderaan, maar overal. Daar komt bij, dat de overgang van video naar gedeeld scherm veel soepeler verloopt. 

Single take

De video die je ziet is een single take. Inclusief het soepel switchen tussen de verschillende scenes. Iets wat ik prachtig kan doen met OBS Studio, maar wat nog niet mogelijk is met Teams. Een single take, bevat vanzelfsprekend een aantal onhandige acties en versprekingen. Ondanks mijn perfectionisme, hou ik van de charme van kleine imperfecties. Het maakt de video menselijk.