Mie 2020 Data visual storytelling

MIE20, het grootste marketing, insights en analytics event van Nederland, was dit jaar op 5 en 6 februari in de Jaarbeurs in Utrecht. De organisatie had DePerfecteGrafiek.nl wederom uitgenodigt om te komen spreken over datavisualisatie. Op de foto hierboven zie je mij uitleggen waarom een Piechart niet de beste grafiek is. Iets wat gezien de rest van de presentaties op de dag, nog niet bij iedereen bekend was. Zie ook de bijzondere visualisatie onderaan. 

Nieuwe mensen, nieuwe slides

De zaal zat vol met voor mij onbekende en bekende mensen. Dus niet alleen nieuwe mensen op zoek naar inspiratie, maar blijkbaar neemt het herhalingsbezoek in mijn sessies toe. Reden dus om naast de bekende voorbeelden ook weer wat nieuws te doen. Naast het verhaal over de fouten die je kunt maken in je grafiek of design keuzes, nu een extra stukje over hoe je een grafiek ombouwd naar een visueel verhaal. 

Hieronder een impressie van een aantal nieuwe slides.

Tel de vijfen

Nog voordat ik me voorgesteld had toonde ik deze slide, met daarbij een simpele opdracht voor de aanwezigen. Tel de vijfen. 

Puzzels of rapportages

Een kleine design aanpassing maakt de oefening veel makkelijker. De zaal krijgt de vraag: 
Maken jullie puzzels of maken jullie rapportages? 

Flyer

De flyer met oefeningen en naslagwerk deed ook op MIE weer goed zijn werk. Inclusief mijn befaamde strepen oefening. 

Het team

Een verhaal over visualisatie moet je visueel vertellen. Dit fantastische team hielp mij om uit te leggen dat je voor het maken van een goede data visual story vele vakgebieden moet beheersen. 

Pie Chart Makeover

Het eindresultaat van de makeover die ik tijdens de sessie liet zien. Van een nietszeggende Piechart naar een grafiek die een overduidelijke boodschap heeft. Wil je de makeover nog een keer zien, kijk dan het filmpje op deze pagina: Pie-chart makeover

Data visual storytelling

De vier manieren om van een standaard grafiek een visueel data verhaal te maken. 

Download de slides

Nieuwsgierig hoe de rest van de slides eruit zaken, of wil je ze gewoon nog een keer bekijken. De slides staan inmiddels op de site van MIE en zijn ook te bekijken voor mensen die niet op MIE geweest zijn. 

Groot succes

Het was al weer de derde keer dat dePerfecteGrafiek op bezoek kwam en wederom met groot succes. De zaal had een capaciteit van ruim 100 zitplaatsen die al snel gevuld waren. Aangevuld met een stuk of 25 mensen die besloten te staan achter in de zaal. De zaal zat vol. En afgaande op emails die ik naderhand kreeg, heeft de organisatie zelfs mensen teleur moeten stellen omdat ze er niet meer bij pasten.  

Een volle bak dus. En die hebben allemaal genoten, als ik de beoordeling mag geloven.  Over beide dagen gemeten ben ik tweede van de 80 sprekers geworden, met een 8,9 gemiddeld. Van de top 5 was ik de enige Engelstalige. Hieronder zie je de top10 over beide dagen. 

Meer kennisdeling over goede grafieken is hard nodig

Tijdens de afsluitende Keynote ontdekte ik dat nog niet iedereen op de hoogte is van wat een goede grafiek is. Het was een inspirerend verhaal over hoe marketeers de taal van finance moeten leren spreken. Echter ik kan uit ervaring zeggen, dat beide er niet zullen snappen wat het doel van onderstaande grafiek is.

En zoals wel vaker, als ik een onleesbare grafiek zie, dan kan ik het niet laten er een tweet over te schrijven. 

Dit was al weer mijn derde MIE, in 2018 werd ik tweede, vorige jaar eindigde ik als achtste en nu scoor ik weer een tweede plek. Als het aan mij ligt ben ik er in 2021 weer bij, dan hopenlijk in een nog grote zaal, zodat we niemand teleur hoeven stellen en dan maken we iedereen nog enthousiaster. Want ik wil nu toch ook wel een keer winnen en met de beker naar huis. Tot volgend jaar.