De PerfecteGrafiek, jaaroverzicht 2018

Ken je dat gevoel, dat je zo in een flow zit en zo hard aan het genieten bent, dat je je pas achteraf realiseert wat je allemaal gedaan hebt? Dat is exact het gevoel dat ik kreeg, toen ik dit jaaroverzicht maakte.

Het jaar in detail

In het begin van 2018 dacht ik: “Als ik dit jaar elke week één training geef, dan zou dat supergaaf zijn”. Het werden er uiteindelijk bijna elke week twee. Alleen in de weken die ik vrij plande vanwege vakantie was er niets. Meer dan supergaaf dus. Net zo gaaf waren de diverse primeurs.

Primeur 1: De PerfecteGrafiek is nu “internationaal”. Voor het eerst zijn de trainingen ook in België (3x) en Duitsland (2x) gegeven. Allen in het Engels.

Primeur 2: In januari 2018 was de eerste inspiratiesessie. Geen training maar een lezing van drie kwartier op een groot evenement. Op MIE 2018 maakten 150 aanwezigen kennis met het verhaal van dePerfecteGrafiek. Het was gelijk een groot succes. De inspiratiesessie is daarna nog 15 keer herhaald. Voor groepen uiteenlopend van 25 tot 170 man. Een logische vervolgstap was het combineren van de inspiratiesessie met een Masterclass (primeur 3) .

Het slidedeck voor de trainingen is taalonafhankelijk. Ideaal, aangezien er in 2018 meer dan 20 nationaliteiten aanwezig waren. Als de deelnemers het willen, is de training Engelstalig. Zo ook de inspiratiesessie die ik gaf op GAUC (Google Analytics User Conference). De zaal mocht de taal kiezen en koos voor het Engels (primeur 4)

Onderzoekers, analisten, financials maar ook UX-ers train ik al een paar jaar. Nieuw in 2018 was de doelgroep journalisten. Speciaal voor hen ontwikkelde ik de training “Visual Data Storytelling”. Deze is inmiddels 2x gegeven aan in totaal 40 internationale journalisten. (primeur 5).

Het succes van de presentaties creerde een extra vraag. Mensen die niet primair met data werken, maar wel inspirerende presentaties willen maken. Voor hen ontwikkelde ik de training “Presentatie design” (primeur 6). De eerste versie hiervan ontving gelijk een 8,7. In 2019 gaat deze zeker op herhaling.

Primeur 7 was een grote persoonlijke wens: Met het verhaal van DePerfecteGrafiek het onderwijs in. Twee keer gaf ik een gastcollege op de Hogeschool van Amsterdam. Op verzoek van mijn oudste dochter, gaf ik een speciale “junior” inspiratiesessie op haar middelbare school tijdens de wiskundeles.

Naast alle trainingen was er ook nog tijd om 3 kleine updates van ChartGuide live te zetten. Wat weer geresulteerd heeft in 1000 extra downloads van de grafiekenposter! Vanuit de hele wereld. Tot slot, heb ik ook nog meegewerkt aan een whitepaper over datavisualisatie (primeur 8).

De plannen voor 2019

De terugblik over 2018 is niet volledig zonder een blik vooruit naar 2019. Hier een kleine greep uit de dingen die in de planning staan.

  • Er staan nu al 40 trainingsdagen ingepland.
  • De poster van ChartGuide krijgt een grote update en wordt uitgebreid met een extra categorie: Kaarten. Wil je als een van de eerste hiervan op de hoogte zijn, registreer je dan bij ChartGuide. Je krijgt automatisch een mailtje als de nieuwe PDF live staat.
  • De website van ChartGuide interactief maken, om daarmee meer hulp te bieden bij het kiezen van de juiste grafiek.
  • De website ChartGuide verrijken met een uitgebreide collectie links naar gratis templates. Om te laten zien dat binnen de bekende tools veel meer kan, dan alleen de standaardgrafieken.
  • Het ontwikkelen van een e-learning datavisualisatie. Binnenkort komt de trailer en inschrijfmogelijkheid live. Tot die tijd moeten jullie het met onderstaande foto doen, die genomen is in de studio tijdens de opname van de trailer.