Je leven in een grafiek, of een grafiek in je CV

Om mezelf een uitdaging te geven, besloot ik om mijn eigen CV te visualiseren. Van een klassiek model geschreven in word (maar liefst 6 pagina’s lang) naar een Visueel CV op één A4 pagina. Een mooie oefening en tegelijkertijd showcase om te laten zien waar ik voor sta. Dit moest een visualisatie worden waarin Data Visualisatie, UX en storytelling samenkomen om in 

één oogopslag te laten zien wie ik ben en wat ik kan. Het eindresultaat zie je onderaan deze pagina. Hier een stappenplan en uitleg over de achterliggende keuzes.

“Een curriculum vitae (Latijn voor levensloop) is een document waarin iemand een samenvatting van zijn leven geeft, met name wat betreft behaalde diploma’s en werkervaring.”
(aldus Wikipedia).

Traditionele CV’s zijn vaak losse opsommingen en samenvattingen van werkervaring, opleiding en cursussen die relevant zijn voor een nieuwe functie. Alle elementen staan los van elkaar, terwijl werkervaring en cursussen juist veel met elkaar te maken hebben. Of ervaring uit de ene baan loopt juist door in de volgende, iets waar een traditioneel CV nauwelijks inzicht in geeft. De meeste curriculum vitae zijn daardoor een verzameling losse elementen in plaats van één verhaal. Dat moest ik dus anders gaan doen.

Tijdslijn

Om een levensloop over mezelf te maken besloot ik niet het werk, maar de tijd centraal te stellen. Het eerste wat ik dus maakte was een tijdslijn.

Opmerking, dit artikel is geschreven in 2015, de afbeeldingen in de uitleg zijn dus ook wat ouder 🙂 . Onderaan deze pagina staat de meest recente versie. Want ook mijn nieuwe CV groeit met de tijd.

Tijdslijn

Werkervaring

Daaronder kwam mijn werkervaring. Voor een toekomstige werkgever het belangrijkste onderdeel. Dus koos ik voor rood als kleur, zodat het direct opvalt. Met mijn werkervaring had ik de uitdaging dat ik op dit moment twee banen tegelijk heb. Dat is visueel sneller en makkelijker uit te leggen dan in tekst, zoals je ziet.

Tijdslijn werkHet gebruik van twee tinten rood om onderscheid te maken tussen mijn huidige en vroegere banen. In de tijdslijn staan alleen de functienamen en bedrijven, die ik later door middel van lijntjes verbind met de omschrijvingen van de behaalde resultaten elders in mijn CV.

Opleiding

Zodra mijn VWO en HBO opleiding (ja inderdaad, ik heb vrijetijdskunde gestudeerd) in het overzicht geplaatst zijn, wordt duidelijk wat de meerwaarde is van het tijdlijn model. Je ziet gelijk wat voor bijbaantjes ik tijdens mijn studie had. (Ok, dat is niet heel belangrijk. Maar bij de cursussen is die relevantie er meer).

Tijdslijn werk en opleiding

De cursussen hebben het probleem dat ze hooguit enkele dagen duren (dat is een probleem voor de tijdlijn, niet voor de cursussen zelf). In een kleine balkje kun je niet de cursusnaam schrijven, dat wordt onleesbaar. Vlaggetjes bleken de oplossing. De letters en cijfers in de vlaggen verwijzen naar meer uitleg elders op de pagina. De verschillende kleuren vlaggen duiden op de verschillende onderwerpen van de cursussen.

Tijdslijn werk opleiding cursussen

Skills

Dat skills doorlopen over verschillende banen heen, is nu mooi zichtbaar te maken. In een traditioneel CV doe je dat een stuk lastiger. De lengte van de balk geeft aan hoe lang ik al iets doe, de sterretjes geven mijn niveau aan. (Symbolen zijn compacter dan woorden).

Tijdslijn werk opleiding cursussen skills

Om mijn ervaring met datavisualisatie te benadrukken, heeft deze skill een andere kleur gekregen dan de andere skills. De kleur komt overeen met de kleur van de gele vlaggetjes van de visualisatie cursussen.

Kennis

De kennis die ik heb van verschillende computerprogramma’s waren de volgende toevoeging. Door deze op te nemen in de tijdslijn maak ik zichtbaar hoe lang ik al met deze software werk. Ook hier sterren om naast de duur ook mijn niveau aan te geven.

Tijdslijn werk opleiding cursussen skills kennis

Naast computer kennis, heb je ook nog talenkennis. Visueel als ik ben, leek het me leuk om dit niet uit te schrijven, maar met vlaggetjes te doen. In combinatie met opnieuw de sterren (Frans heb ik vooral voor de vakantie geleerd, dus daarom 2 sterren).

Tijdslijn werk opleiding cursussen skills kennis talen

Prive

Een levensloop gaat over mijn leven, dus ook over prive. Dus moest dit ook op mijn CV. In een aparte balk de hoogtepunten: Mijn huwelijk en de geboortes van onze dochters. Want ook zij maken mij wie ik ben. Ook op het werk.Tijdslijn CV Michiel Dullaert

Omdat mijn eigen weblog dePerfecteGrafiek.nl een steeds grotere rol gaat spelen, in werk en prive, mocht die ook niet ontbreken. Voor prive gebruik ik opnieuw geel als kleur. Waarmee het signaal gegeven wordt dat data visualisatie mijn persoonlijke passie is en daarom een grote rol speelt in mijn werk en niet andersom.

Het eindresultaat

Hiermee was de tijdslijn klaar, maar mijn CV nog niet. Tekstuele achtergronden bij de werkervaring, opleidingen en cursussen moesten nog geschreven worden. Evenals een opsomming van mijn karakter, interesses en vele hobbies (waarvan een groot deel eenvoudig samengevat wordt als “mooie dingen maken”). Ook hier maak ik zoveel mogelijk gebruik van symbolen.

Uiteindelijk neemt de tijdslijn nog niet eens de helft van mijn CV in qua ruimte. Wat mij betreft, uitdaging geslaagd. Mijn gehele CV ziet er uiteindelijk als volgt uit:
(als je erop klikt opent hij als PDF in een apart venster)

 

Update 2021

Het is inmiddels 2021 en sinds ik in 2015 mijn CV visualiseerde is er natuurlijk het een en ander gebeurd. 

Hieronder zie je het resultaat. (klik op de afbeelding om hem groot te zien). Onder de afbeelding staan kort de aanpassingen en de redenen daarvoor. 

Wat is er aangepast in de update voor 2021

Begin 2018 plaatse ik al een nieuwe versie, nu, in 2021 was het weer tijd om mijn CV te updaten. Al heb ik nog altijd dezelfde banen als in 2018. Behalve een aantal cursussen die ik sindsdien gevolgd heb en dus toegevoegd,  heb ik ook een aantal andere aanpassingen doorgevoerd. Dit zijn de belangrijkste: 

  • Nieuwe foto, de oude was flink gedateerd. Toch zal ook deze foto binnenkort weer vervangen worden, aangezien ik tegenwoordig een baard heb. Maar vanwege een corona kapsel is een nieuwe foto voor mijn CV maken, nu even geen optie.
  • Vertaling naar het Engels. Ik gebruik mijn CV meestal als opening van een training. Als “infographic” over mijn leven. Aangezien steeds meer trainingen in het Engels plaatsvinden, was een vertaling nodig. 
  • Rechts bovenin bij education wilde ik meer aandacht voor de visualisatietrainingen en de trainers daarvan, aangezien zij in de datavisualisatie wereld tot de grote bekende namen horen. 
    Omdat ik toch aan het schuiven was, heb ik een extra onderscheid visueel gemaakt in het soort trainingen. Dus algemeen, tool training en visualisatie training. 
  • Vanwege het toevoegen van 4 extra jaren, moest ik de tijdslijn opnieuw schalen. Het gevolg was dat mijn VWO opleiding niet meer zichtbaar is in de tijdslijn. Aangezien dit inmiddels 25 jaar geleden is, leek me dat geen bezwaar. Mijn middelbare school en mijn HBO opleiding staan allebei nog wel bij education rechtsboven, maar zonder de details die ik er eerst had staan. 
  • Bij work is Vrijwilligerswerk toegevoegd . Ze pasten mooi onder de betaalde banen die ik in het verleden heb gehad. 
  • Bij Skills heb ik “lesgeven” uitgebreid naar “Teaching & Public Speaking” aangezien ik dit ook steeds meer ben gaan doen. 
  • Het onderdeel “Kennis” heb ik hernoemd naar Computer Programs omdat het de lading beter dekt. Verder heb ik ik blok voor ervaring in Business Objects en Cognos opgesplitst in twee blokken. Het blok Business Objects heb ik nu ook eindig gemaakt (een bol einde ipv een punt einde), aangezien ik sinds 2015 er niet meer mee gewerkt heb.