Online lesgeven vanuit de thuisstudio

Een aantal keren per jaar geef ik een gastcollege datavisualisatie op diverse Hogescholen in Nederland. Omdat dit nu niet live kan vanwege de Corona uitbraak,  kreeg ik het verzoek om dit keer een online gastcollege te geven. Nieuw voor mij, en iets wat ik lang afgehouden heb. Natuurlijk heb ik ervaring met het geven van gastcolleges en heb ik mijn eigen e-learning datavisualisatie ontwikkeld, maar live online lesgeven had ik nog niet eerder gedaan. Voordat ik dat te doen had, waren er drie uitdagingen te overwinnen.

Eerste uitdaging, de techniek
Mijn e-learning is een verzameling video’s, die opgenomen zijn in een echte studio. Daar kan ik nu niet naar toe voor het gastcollege. 

Tweede uitdaging, live en interactief
Het gastcollege is live en interactief, dus een aantal losse video’s opsturen kan ook niet. Daar komt bij, het college duurt anderhalf uur, dus zomaar de woonkamer claimen terwijl de rest van het gezin thuis werkt kon ook niet. 

Derde uitdaging, mijn werkkamer
De enige plek van waaruit ik kon lesgeven, was mijn werk”kamer”. Nu is dit een hoekje op onze zolder, tegenover de wasmachine en midden tussen mijn bordspellencollectie. Ik heb daar ongeveer 2×2 meter vrijgemaakt om te kunnen werken. Prima als je alleen bureauwerk doet, maar lastiger als je een video wilt opnemen. 

In het verleden heb ik al wel eens wat aantal instructiefilmpjes opgenomen, maar dat waren screen captures, waarbij mijn hoofd en mijn werkplek niet in beeld waren. Vooral het uitzicht op mijn werkplek was een uitdaging. Het oogt niet echt professioneel met de rommel die daar allemaal ligt. 

Want als ik het doe, dan moet het wel de kwaliteit hebben waar ik met dePerfecteGrafiek voor sta. Met andere woorden, tijd om mijn werkkamer thuis op te waarderen tot een thuisstudio. Hieronder zie je “achter de schermen” hoe ik dat gedaan heb, waarin je de rommel en chaos ziet, die op camera buiten beeld gebleven is. Onderaan het artikel de video preview van het gastcollege.

Stap 1: Greenscreen en verlichting

Om te zorgen dat mijn bordspellencollectie buiten beeld is, kocht ik een green screen om achter me neer te zetten. Daarop projecteer ik met behulp van software een andere achtergrond.  

Om het greenscreen goed te laten werken, is goede verlichting nodig en een bureaulamp is dat niet.  Dus kocht en installeerde ik ik ook een LED mat. 

Op de foto zie je mij zitten voor het greenscreen met boven mijn hoofd de LED mat (dat witte felle ding).

Op de foto zijn op de achtergrond, boven het bruine laken, nog een paar bordspellen te zien. Maar die zie je niet op de film. Rechts op de foto zie je een paar van mijn boeken over datavisualisatie. 

Stap 2: Beeld, geluid en nog meer verlichting

Volgende stap, de camera. De webcam van mijn laptop heeft niet de kwaliteit die ik wil hebben voor dit soort opnames. Dus is verbond ik mijn videocamera met de laptop. Op de foto herken je hem aan het kleine groene schermpje boven de computer schermen. Het geluid komt via de studio microfoon die ik nog had liggen van de instructiefilmpjes (rechtsonder op de foto).

Stap 3: In de camera kijken

Om er voor te zorgen dat ik, terwijl ik in de camera keek, ook mijn slides kon zien, installeerde ik een extra beeldscherm, recht onder de camera. 

Op de foto zie je boven het linker beeldscherm in de camera de opname van de greenscreen. Op het scherm zelf zie je al dat de achtergrond vervangen is ddoor een plaatje van een betonnen muur.

Test 1, 2, 3, het resultaat

Na alle voorbereidingen was het van belang om het geheel te testen. Werkte alles zoals ik hoopte en kon ik vanuit mijn werkkamer/studio een college geven? Het filmpje hieronder toont het resultaat en is tevens het eerste filmpje voor op het Youtube kanaal van dePerfecteGrafiek.nl. Binnenkort gaan er nog veel meer volgen. 

De volgende keer, wat doe ik dan anders...

Over het eindresultaat ben ik niet ontevreden. Toch kan er nog zeker het één en ander beter. Vooral het geluid en de interactie met de deelnemers zijn nog niet zoals ik die zou willen. 

Als je het filmpje luistert, hoor je al dat het geluid nog niet optimaal is. Er zit nog een galm in. Dat komt door de ruimte waarin ik zit. Dit heb ik deels al verholpen door een paar lakens en kleden op te hangen, maar dat kan nog beter. 

De interactie met deelnemers is een tweede verbeterpunt. Zeker als ik dit vaker wil gaan inzetten voor live sessies. Mijn colleges zijn altijd zeer interactief, maar het geven van antwoorden op vragen, verliep dit keer via een chatscherm en dat gaat een stuk stroever dan live. Ik ga nog eens nadenken over hoe dit beter kan. 

Meer video's zien ...

Hieronder zie je nog twee video’s die ik eerder gemaakt heb voor de e-learning, toen in een echte studio. Wil je nog meer video’s zien, schrijf je dan nu in voor de gratis eerste module van de e-learning. Dan krijg je nog eens zes extra video’s. 

Trailer 1: Het belang van datavisualisatie

Trailer 2: Piechart makeover