De temperatuurkaarten die de laatste dagen in de Nederlandse media gebruikt worden, kleuren steeds roder. De temperatuurrecords volgen elkaar snel op. Dan vraag ik me af, welke kleur gaan we gebruiken, als het nog warmer wordt dan donkerrood?
Gaan wij in Nederland hetzelfde probleem krijgen als men in 2013 had in Australië? Wordt het zo warm dat we nieuwe kleuren moeten bedenken voor onze temperatuurkaarten?
De Australische weerkaarten hadden een kleurschaling tot een maximum temperatuur van 50 graden. De voorspellingen waren echter dat het nog warmer zou worden. Het werd dus tijd om nieuwe kleuren te introduceren.
De Australiers kozen voor paars. Verwarrend, want dat leek op dezelfde kleur die gebruikt werd voor temperaturen onder de -25 graden.
Een nieuw temperatuur record in Nederland
Gelukkig zitten we in in Nederland nog lang niet op een maximum temperatuur van 50 graden, maar toch maakt het me nieuwsgierig. Wat is de maximumtemperatuur die de Nederlandse weerkaarten kunnen weergeven in kleur, en welke kleur komt er daarna?
Na aanleiding van de vele reacties op dit artikel, heb ik een vervolgstuk geschreven met de meest verwarrende hitterecord visualisaties.
De regenboog kleurenschaal
Het gebruik van kleur is zowel het mooiste als ook het lastigste deel van datavisualisatie. Het gebruik van de regenboog kleurschaal is daar een voorbeeld van. Veelgebruikt, maar lang niet altijd even intuitief. In onderstaand filmpje legt Michelle Borkin daar meer over uit.
Bronnen en achtergrond
Volkskrant:https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/australische-weerkaart-kleurt-dieppaars-door-extreme-hitte~b3ef083d/
The Age: https://www.theage.com.au/environment/weather/temperatures-off-the-charts-as-australia-turns-deep-purple-20130108-2ce33.html
KNMI: https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/nationaal-hitterecord-na-75-jaar-verbroken
TED, Michelle Borkin: https://www.ted.com/speakers/michelle_borkin