Eerder plaatste ik een artikel over de kleuren op temperatuurkaarten in Australië. Wat ik toen nog niet wist, was dat dat artikel voor een aantal mensen aanleiding was om mij een aantal bijzondere Nederlandse temperatuur kaarten en grafieken toe te sturen.
Kwam het door de extreme warmte, een zonnesteek, of was men niet helemaal nuchter meer door het vele proosten op de nieuwe records, geen idee. Het leverde in elk geval wel een aantal bijzondere (en soms verwarrende) visualisaties op.
Weerplaza
Weerplaza kiest voor het Regenboogpalet. Aan boven en onderzijde uitgebreid met paars. Waarbij dezelfde kleur dus verschillende waardes kan hebben.
Verder lijkt het in Duitsland en België een stuk koeler dan hier in Nederland. De labels ontbreken helaas, maar op basis van kleur schat ik dat het daar een graad of 8 was.
Als kleur een betekenis heeft, zorg dat dat je daarbuiten geen kleur gebruikt.
Dank je wel Frans Geurts voor de tip.
https://www.linkedin.com/in/fransgeurts/
Buienradar
Om 14.20 kwam het bericht dat bij Deelen een nieuw record gevestigd was, 42,9 (volgens Weerplaza). Bij Buienradar hadden ze 10 minuten eerder al een 42+ meting. Maar hier raakten ze zo van in de war, dat ze het vergaten in te kleuren.
Een uur later werd het probleem nog groter, althans lager bij de grond gemeten.
Gevonden op twitter. Dank je wel @sventrommel en @carelris voor het maken van de screenshots.
Originele posts:
KNMI
Bij het KNMI waren ze voorbereid op Australische temperaturen. Omdat de kleuren nog uitgezocht moeten worden voor deze temperatuur maakten in de legenda ze één grote staffel van 40-50 graden.
Dank je wel Stephan Okhuijsen (@steeph) voor het maken van de screenshot en het delen van deze bijzondere grafiek. https://twitter.com/steeph/status/1153983602083995651
Het KNMI was door al die temperatuurrecords zo in een roes dat ze ook nog een grafiek maakten van alle 40+ weerstations.
Daarbij lijkt het in Gilze Rijen maar liefst 8 keer zo warm als in Twente. Of toch niet?
Doordat de staven niet doorlopen tot nul, zorgt het aflezen van de waardes voor verwarring. In goed Nederlands noemen we dit een lieggrafiek, al zal het de intentie van het KNMI te zijn om te liegen. Vermoedelijk is het vooral een onhandige keuze.
Dank je wel Frans Geurts voor de tip.
https://www.linkedin.com/in/fransgeurts/
Mocht je nog ergens anders meer van dit soort mooie, maar verwarrende grafieken vinden, deel ze dan met mij (zie contact). Dan neem ik ze op in deze galerij.