#Lieggrafiek week 12, Provinciale Staten verkiezing

Een politiek getinte #lieggrafiek, zonder politieke bijbedoelingen. Een grap? Nee, toch niet. De uitslagen van de provinciale staten verkiezingen 2015 worden in de NOS uitzending getoond in #lieggrafieken. Geen grote leugen, vooral optisch bedrog. Toch, omdat de waarheid niet in één oogopslag helder is, telt hij voor ons als #Lieggrafiek.

De grafiek geeft een vertekend beeld door het 3D effect. De staaf van 4 jaar geleden lijkt schuin achter de staaf van 2015 te staan. Dit komt doordat de staven schuin naast/achter elkaar staan en de oudere staaf smaller is. De vorm van de witte vlakken waarop de staven staan, versterken het effect. Evenals de invalshoek van de camera, waardoor we de grafiek schuin van boven bekijken. Hierdoor wordt het moeilijk om de staven op de juiste manier te vergelijken.

Op de foto hieronder is dat goed zichtbaar bij de PVV. Het kan zowel een stijging als een daling zijn.

#Lieggrafiek #PS15 #NOS

Ook bij de grafiek van Boxmeer zien we een vertekening. VVD en PVV lijken gelijk gebleven te zijn, terwijl ze beide toch meer dan een procentpunt gedaald zijn. Nu lijkt er vooral ruimte tussen de staven van toen en nu te zitten ipv een daling.

#Lieggrafiek #PS15 #NOS #Boxmeer

Is dit bewust gedaan om de kijker te beïnvloeden? Dat lijkt me sterk, daar heeft niemand belang bij. De NOS niet, en de politiek evenmin. Het is waarschijnlijk een ongelukkig neveneffect van dit ontwerp.

De grafieken van vroeger waren toch een stuk minder verwarrend. Terwijl we bij DePerfecteGrafiek.nl toch echt geen fan zijn van taartdiagrammen. Maar daarover binnenkort meer.

Verkiezingsgrafiek vroeger