Plaatjes voor bij de praatjes

De Perfecte Grafiek.nl is ontstaan als verzamelplek voor mijn ideeën over data visualisatie en storytelling. Om de voorbeelden te illustreren ben ik op zoek gegaan naar een aansprekende dataset. Niet de standaard verkoop of omzetcijfers. Ik zocht iets anders, omdat de inzetten van grafieken breder is dan business intelligence. De data moest voor iedereen herkenbaar zijn, eenvoudig, maar tegelijkertijd divers genoeg om de diverse voorbeelden te kunnen illustreren.

Tijdens de zoektocht stond ik voor mijn bordspellenkast (een andere passie van me). Ik realiseerde me dat ik niet verder hoefde te zoeken. Mijn kast stond vol kubussen met (data)punten. Meer dan genoeg om een uitgebreide dataset mee te maken.

Als test heb ik alvast wat foto´s gemaakt om te kijken of mijn datapunten wel fotogeniek genoeg waren. Vooralsnog zijn de eigenschappen in de set beperkt tot kleur en waarde, maar er is nog veel meer (bijvoorbeeld formaat en het type dobbelsteen) zodat er voorlopig mogelijkheden genoeg zijn om visualisaties voor de site te maken.