Lieggrafiek in Zondag met Lubach, met parodie

In Zondag met Lubach zet Arjen Lubach deze week het fenomeen #Lieggrafiek op de kaart. In een programma-item over Splinterpolitiek toont hij de Lieggrafiek die “Forum voor Democratie” maakte voor hun verkiezingsprogramma. Het item wordt afgesloten met een prachtige parodie op lieggrafieken. 

Als fanatiek tegenstander van deze vorm van visuele misleiding kan ik dit soort items alleen maar toejuichen. Als er dan ook nog een parodie gemaakt wordt op een van de meest verfoeide grafieksoorten, kan ik alleen maar genieten. HIeronder een paar screenshots en een link naar de aflevering zelf op Youtube.

Allereerst toont Arjen Lubach de lieggrafiek van “Forum voor Democratie” in zijn originele vorm.

lieggrafiek-toelichting-arjen
Arjen legt uit hoe een lieggrafiek werkt

Hieronder de grafiek, maar dan ingezoomd.

lieggrafiek-forum-voor-democratie
Lieggrafiek van Forum voor Democratie

Daarna wordt de oorspronkelijke geanimeerde grafiek teruggespoeld en zien we het beeld hieronder. Daarmee wordt goed duidelijk hoe vertekenend deze grafiek is.

lieggrafiek-ontrafelt
Lieggrafiek ontrafelt

Het item gaat verder, aan het einde wordt een parodie op deze lieggrafiek getoond, ter ondersteuning van de vraag “moet Arjen Lubach de Politiek in”.

lieggrafiek-lubach
Parodie op Lieggrafiek Arjen Lubach

Een prachtig item, met de beste lieggrafiek die ik sinds lange tijd gezien heb.  Althans, dan hebben we het over de parodie-lieggrafiek. De oorspronkelijke lieggrafiek zou strafstemmen moeten opleveren voor de politieke partij die hem heeft gemaakt.

Hieronder de beelden van het programma-item op Youtube. Het eerste filmpje begint bij de oorspronkelijke lieggrafiek. Scroll door naar 12:51 voor de parodie-lieggrafiek, of bekijk het tweede fragment.

Hieronder het fragment waarin de parodie-lieggrafiek getoond wordt.